Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ P.O.S ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ».ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ:«ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ P.O.S». (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία Α. Τριανταφυλλίδη στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με θέμα την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

 

 

«POS-ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΦΠΑ-ΕΝΦΙΑ:

Θέλω να αρχίσω από κάτι πρακτικό. Αυτό που αφορά τα POS και να το συσχετίσω με τις αναφορές, όπου συνεχώς διαπιστώνουμε τις διαπιστώσεις, αλλά πρέπει κάποια στιγμή, οι σοφοί μας οικονομικοί εγκέφαλοι, να προτείνουν και το «διά ταύτα».

Θεωρείτε ότι η καθολική εφαρμογή των POS, σε όλες τις συναλλαγές, μοντέλο Σουηδίας, με την ταυτόχρονη είσπραξη του Φ.Π.Α., την ώρα της συναλλαγής, 6,13,24, (προφανώς θα διευκόλυνε εάν ήταν ένας ο  συντελεστής Φ.Π.Α. 15% για παράδειγμα, μεσο-σταθμικά) θα ακύρωνε την έννοια συναλλαγής πωλητή-αγοραστή: «εάν σου κόψω απόδειξη θα πληρώσεις τόσο, εάν δεν σου κόψω απόδειξη θα πληρώσεις τόσο;» και αυτό γιατί ούτως ή άλλως θα καταβάλει τον Φ.Π.Α. στο συγκεκριμένο ποσό που θα είναι το ποσό της συναλλαγής που καταγράφει ηλεκτρονικά το POS και η πολιτεία θα το εισπράττει ταυτόχρονα με τη συναλλαγή; Το σημειώνω υπό το φως της μελέτης της Κομισιόν που αναφέρεται σε διαρροή δέκα δις από το Φ.Π.Α, το 2010. Δεν ξέρω σήμερα, εάν έχουν υποχωρήσει αυτά τα 10 δις. Και ξέρω ακόμα, με βάση το σουηδικό μοντέλο, ότι εκεί έχουμε είσπραξη Φ.Π.Α 99,9% γιατί ο κόσμος πληρώνει με πλαστικό χρήμα. Κανείς δεν πληρώνει με μετρητά.

Η συσχέτιση των POS με τη διαρροή του Φ.Π.Α, γίνεται γιατί αν δεν πάρεις από κει τα 10 δις, τα 8 δις, τα 6 δις, ούτε ΕΝΦΙΑ μπορείς να καταργήσεις, ούτε κάποια άλλη φιλολαϊκή, φίλα προς την κοινωνία πολιτική, στους χαμηλούς και μεσαίους συνταξιούχους, μισθωτούς κ.λπ., μπορείς ουσιαστικά να κάνεις.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ:

Θέλω να ρωτήσω, επίσης, για το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάποιο plan B, στην περίπτωση που έχουμε ισχυρούς τριγμούς στην ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2016; Έτσι, να το πω περιγραφικά, για να μην προκαλέσω, έτσι ώστε να καταστεί υπαρξιακό το πρόβλημα της ευρωζώνης. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει έτοιμη μελέτη, στην περίπτωση που αναγκαστούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα μέχρι το τέλος του 2016, γιατί θα έχουν μεσολαβήσει μια σειρά από δημοψηφίσματα, αναχωρήσεις, αποχωρήσεις κ.λπ.;

«ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ»(;) ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ:

Κάποια στιγμή, σε κάποια δήλωση σας αναφέρθηκε ή μεταφέρθηκε, το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση. Και άκουσα το συνάδελφό σας, τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, να λέει ότι εάν καθόσασταν σε ένα τραπέζι οι οικονομολόγοι, ουδέποτε θα ισχυριζόταν σοβαρά οικονομολόγος, ότι κόστισε η διαπραγμάτευση 86 δις, όσο είναι και το πακέτο βοήθειας. Αυτό το πακέτο αποτελεί ουσιαστικά  ανατροφοδοτούμενο, ανακυκλωμένο, αυτοεξυπηρετούμενο χρέος, μαζί με  την ιστορία της  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αντί για 25 κόστισε 5, Τι ισχύει από τα δύο; Περιμένω να ακούσω με καθαρή γλώσσα, τη δική σας άποψη. Πώς ακριβώς εννοείτε ότι κόστισε η διαπραγμάτευση τόσο;

 

ΤΟ 2014 ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

Επίσης, θέλω να ρωτήσω, γιατί φαίνεται ότι σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουμε, διεκδικούμε να μην έχουμε μνήμη αμοιβάδας. Ο κος Χαρδούβελλης, θυμάστε, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν. Είχε δηλώσει στις 6 Νοεμβρίου του 2014, σε αναπτυξιακό συνέδριο εδώ στην Αθήνα, ότι το παραγωγικό αποτέλεσμα της χώρας επέστρεψε στα δεδομένα της δεκαετίας του 1960. Και ήταν ο ίδιος Υπουργός που έβγαζε 9.999 ευρώ κάθε μήνα στο εξωτερικό. Και όταν ρωτήθηκε, μα καλά, είναι δυνατόν, Υπουργός Οικονομικών, να βγάζει κάθε μήνα 9.999 ευρώ; Και είπε, μα ένιωθα την ίδια ανασφάλεια που ένιωθαν και οι άλλοι Έλληνες. Στα τέλη του 2014. Αυτό είναι το αναπεπταμένο αναπτυξιακό δεδομένο, που ισχυρίζονται οι συνάδελφοί ό,τι ίσχυε στα τέλη του 2014, όπου ήμασταν έτοιμοι να εκτοξευθούμε στους ουρανούς της ανάπτυξης και όπου οι πολίτες συνωστίζονταν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν δάνεια, όπου η ρευστότητα απλόχερα δινόταν και όπου απλόχερα τα κεφάλαια κίνησης κ.λπ. κ.λπ.. Εξαιρούμε βέβαια κάποιες εταιρείες, λέγε ΔΟΛ κ.λπ.. Εκεί δεν πάει να είναι 2013, 2014, εκεί δινόταν αφειδώς η ρευστότητα, με καθαρά τραπεζικά κριτήρια βέβαια….

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ:

Και κλείνω, επειδή αναφέρθηκαν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων. Από τα στοιχεία που έχετε κύριε Διοικητά, κύριε Καθηγητά, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων επιταχύνθηκε ή επιβραδύνθηκε τα δύο τελευταία έτη; Γιατί ο κύριος Τρύφων Αλεξιάδης και το Υπουργείο Οικονομικών, στους πίνακες που μας δίνει, φαίνεται καθαρά ότι έχουμε επιβράδυνση στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων.

 

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

Και ένα τελευταίο, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση. Είχα καταθέσει στη Βουλή την Έκθεση του ΔΝΤ, που έλεγε από τα μέσα του 2014, ότι θα χρειαστεί και άλλη ανακεφαλαιοποίηση, γιατί αυτή που έγινε επί Ν.Δ., Μάιο, Ιούνιο του 2014, είχε βάλει το θέμα των κόκκινων δανείων κάτω από το χαλί και από τότε, έλεγε η Έκθεση του IMF, ότι θα είναι επιβεβλημένη μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Την προέβλεπε από τότε, όταν δεν ήταν κυβέρνηση η επάρατος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ι.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ (Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος):

«Επειδή αναφέρθηκαν δύο ονόματα, του κ. Χαρδούβελη και του κ. Παπασταύρου, τα οποία δεν είναι παρόντα, θα ήθελα να πω ότι και οι δύο αυτοί είχαν μια θετική συμβολή στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και δεν θα ήθελα, τη στιγμή που είναι απόντες και τη στιγμή που από ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει καταδίκη για κανέναν εκ των δύο, δεν είναι πιστεύω σωστό και δεν είναι δημοκρατικό…

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πολιτικά μιλάμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): Πολιτικά μιλάω και εγώ τότε και σας λέω ότι είναι αξιόλογοι και οι δύο, έχουν δουλέψει για τη χώρα μας και θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να μιλήσει πριν τόσο άνετα εμείς να προσπαθούμε να καταλογίζουμε ευθύνες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): Σας απάντησα, κύριε Τριανταφυλλίδη. Είπατε την άποψή σας και εγώ είπα τη δική μου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Για τον κ. Χαρδούβελη συμφωνώ απόλυτα. Για τον κ. Παπασταύρου, ποια θετική δημιουργική συμβολή είχε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): Ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε ως σύμβουλος στην προηγούμενη κυβέρνηση και είχε ένα πάρα πολύ θετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που κάναμε με τους θεσμούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις; Μάλιστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): Βεβαίως συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αποκαλυπτικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος): Γιατί; Κρυφό ήταν; Δεν διαβάζατε εφημερίδες της εποχής εκείνης;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τριανταφυλλίδη, είναι σαφή αυτά τα πράγματα. Δεν θα κάνουμε τριτολογίες. Και στο Παρίσι πήγε και στις Βρυξέλλες πήγε και στη Φρανκφούρτη πήγε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, πράγματι η επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών μόνο καλό έχει να κάνει στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θετικά στοιχεία που είδαμε από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών απεκάλυψε άτυπη οικονομία και επέδρασε θετικά στην αποπληρωμή Φ.Π.Α..

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι θα πρέπει ακόμα και υποχρεωτικά η Κυβέρνηση να υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις να δέχονται κάρτες και να βάλουν POS. Θα μειωθεί πάρα πολύ η φοροδιαφυγή, σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι θα κλείσουμε αυτή τη διαρροή των 10 δισ. από τον Φ.Π.Α., για την οποία μιλήσατε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει plan B, για οτιδήποτε συμβεί στη ζώνη του ευρώ, ούτε έχει για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα το αντίθετο, η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί και συνεχίζει να το θεωρεί ότι το εθνικό νόμισμα είναι και θα είναι το ευρώ. Για το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση σας απάντησα πριν. Τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά ένα δισεκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι. Αλλά προβλέπεται να εξοφληθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ολοσχερώς.

Δεν θα χρειαστεί άλλη ανακεφαλαιοποίηση, το IMF πρώτη φορά ακούω ότι είπε ότι απέκρυψαν κόκκινα δάνεια. Μη ξεχνάτε ότι το 2014 η άσκηση δεν έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος έγινε από τον CCM.

 

12/7/2016


Μοιραστείτε το!